ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑ - ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ

                     Μιά Δασκάλα σύγρονη ναίφ ( λαική ) ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Αίγινα . Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιώς .
    Εργάστηκε στο Δημόσιο και διάφορα Σχολεία για 30 χρόνια . Εκανε οικογένεια μέ σύζυγο Αξιωματικό του Στρατού και έχει δυό γιούς . Ο ένας δάσκαλος και ο άλλος αξιωματικός.

    Από το 1982 έγινε   η μεγάλη αλλαγή της ζωής της . Αρχισε να εκφράζει με μπογιές αυτό που έκρυβε χρόνια στην ψυχή της . Ζωγραφίζει Αιγινήτικα κανάτια . Πάνω στην κυρτή τους επιφάνεια φτιάχνει υπέροχα λολούδια ( παράδοση της Αίγινας) , καράβια , Ελληνικές Σημαίες , εκκλησάκια , σταφύλια κ.α. Τα έργα αυτά γίνονται περιζήτητα.  Στή συνέχεια , όταν συνταξιοδοτήθηκε το 1985, προχώρησε στην ζωγραφική ιστιοφόρων καραβιών με προσωπικό υφος . Πάνω σε ξυλοτέξ και χαρτόνια ζωγραφίζει παραδοσιακάν σκάφη , τρεχαντήρια , περάματα , σακολέβες ,καραβόσκαρα , μπρίκια,σκούνες , μπάρκο ,κότερα , βάρκες κ.α. Ολα ζωντανά που βλέποντας τα ακούς το θρόισμα του ανέμου στά ξάρτια τους και αντικρύζεις το παιχνίδισμα της θάλ
ασσας στην πλώρη τους.
    Η Ελένη Κάτσα - Λορέντζου έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας έχει οργανώσει δύο ατομικές εκθέσεις με εξαιρετικη επιτυχία.
    Η ΕΡΤ παρουσίασε σε ντοκυμαντέρ τα έργα της τρείς φορές.
 
 

  Στην Αίγινα θα την βρήτε και θα θαυμάσετε τα έργα της ( καράβια - κανάτια ) στην οδό Παύλου Αιγινήτου  14 . Το τηλέφωνό της για επικοινωνία είναι 097 -22491.